UA-111175203-1

Volg het SKS Skutsjesilen vanaf de LE16

De lemsteraak LE16 ligt elk jaar weer op de mooiste plekjes om de skûtsjes van dichtbij te volgen in hun strijd om de titel. Stap aan boord en bekijk het mooiste zeilspektakel vanaf het water.

Het kampioenschap van 2018 is voorbij, de grote winnaar heeft pas in de laatste 20 seconden van de laatste wedstrijd met een tweede dagplaats de kampioensbeker opgeëist. Die grote winnaar is het dorp Grou.

Zodra de data van 2019 bekend zijn kun je weer boeken.

Reserveer on-line

€ 96,= p/p inclusief lunch en ontvangst met lekkere koffie en Muider schipperbitter.

Jaarlijks vindt tijdens de bouwvak het skutsjesilen spektakel plaats. 13 Skûtsjes vertegenwoordigen 13 dorpen. De strijd is fel en de bemanning gaat tot het uiterste. Een aanvaring wordt niet geschuwd als zij het recht van de weg hebben en ook het omslaan van een skuts is niet geheel ongebruikelijk.
Kortom genoeg spektakel.
Vaak liggen we dicht genoeg bij de boei om zelfs het geschreeuw van de bemanningen te kunnen horen.

De hele wedstrijdserie duurt twee weken. Ieder dorp organiseert 1 wedstrijddag. Dat maakt het extra leuk want daardoor wordt er steeds op ander vaarwater gestreden. Wij volgen de skutsjes op de voet en varen hen achterna.

Reserveren
Je kunt individueel of per groep inschrijven. Alleen bij groepsinschrijving kunnen we een programma op maat maken alsook de boot exclusief houden voor jouw groep.
Er zullen per vaartocht maximaal 12 opstappers aan boord zijn.

Geheel verzorgd?
Ja natuurlijk. De ontvangst met aangeklede koffie en een lekkere lunch zijn inbegrepen. Standaard hebben wij bier, wijn, pro-secco, Muider schipperbitter en frisdranken voor het grijpen klaarliggen. De drank die je nuttigt reken je ter plekke cash met de schipper af.


De lemsteraak is geen skûtsje!
Skûtsjes zijn slanke, lange en ondiep stekende vrachtschepen voor de binnenwateren terwijl de lemmeraken vissersschepen zijn met forse koppen om de golven op de Zuiderzee te kunnen weerstaan.
De afmetingen binnen de skutsjevloot variëren. De langste is circa 20,14 x 4,16meter. De grootste aken zijn circa 16,5 x 5,20meter.
Kenmerkend voor de vrachtschepen zijn hun brede zij-zwaarden. Zij lagen immers door hun lading diep en voeren op ondiep water en dan wil je geen diepstekend zwaard. De skûtsjes kwamen eigenlijk nooit buitengaats en waren van oudsher al wat hoger getuigd om boven de dijken en bomen nog wind te kunnen vangen.
Om op de smalle kanalen makkelijk te kunnen manoeuvreren bleef het tuig beperkt tot een grootzeil met lange giek en gaffel en een relatief grote fok waarvan de halshoek op een opsteker voor de kop werd vastgezet.
De lemsteraak heeft standaard een smaller grootzeil, grote fok en kluiver.
Enfin, meer vertel ik met plezier aan boord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Google+
https://le16.nl/volg-het-sks-skutsjesilen-vanaf-de-le16
LinkedIn