Paling werd in de regeringsperiode van Elizabeth I volop door de Nederlandse vissers naar London geëxporteerd. Zij hadden daar zelfs vlak bij de Tower en de markt een eigen kade.
Nic Compton schrijft er een heel leuk artikel over met de titel;
A Dutch live-cargo barge returns to London
Een mooi historisch verhaal over het belang van de palingexporten en de paling voor de Nederlandse vissers en Londenaren gedurende een periode van meer dan 200 jaar. Nu nog is de inmiddels bedreigde paling van groter belang dan je misschien zou denken. Als icoon van onze binnenwateren maar ook gezien de enorme handel in paling en smokkel van glasaal naar Azie waar de glasaal een delicatesse is. Voor glasaal wordt ergens in de buurt van de Euro 1.000,= p/kg betaald. De smokkel van deze in het wild levende dieren (voor voedsel) is de grootste in de wereld.
Ooit hoorde ik een interview op de radio. De handelaar antwoordde desgevraagd naar het effect van de handel in glasaal op de populatie. Zijn antwoord; ” Het heeft geen effect op de populatie want slechts 3% van de aal komt terug naar de Sargossozee om te paren en wij vissen in die andere 97%.” Je merkte aan alles dat de interviewster de absurditeit van de opmerking niet begreep. Voor haar was na die opmerking de nieuwswaarde naar nul gedaald was.
Maar dat terzijde. Nic Compton vertelt dus een prachtig historisch verhaal met leuke details zoals het feitje dat de palingaken in Engeland in die tijd (1666) werden geregistreerd als vissersboot terwijl er nooit mee werd gevist. Louter vanwege de kosten omdat een vissersboot met een kleinere bemanning mocht varen. Hoe de Nederlanders er voor zorgde dat zij een eigen kade kregen en veel meer
Lees meer over de palingaak WB12 op hun site
Het hele artikel van Nic Compton over de Nederlanse paling in Engeland vind je op de site van Woodenboat.
https://www.woodenboat.com/eels-england