UA-111175203-1

Bloggersbank Nieuws

Wind, vriend of vijand? Hoe weet ik dat?

De wind is natuurlijk onze vriend. De wind wordt ons iedere dag weer op een presenteerblaadje aangeboden en is merendeels heel vriendelijk voor ons. Zij levert schone energie, helpt ons vooruit, is fun en verrast ons elke dag.
Maar soms, heel soms viert zij uitbundig haar kracht en dan kan het ons wat te veel zijn.

Om te weten wat het wordt luistert iedereen als eerste naar de weerberichten maar je kunt het ook zien aan de wimpels op de masten. Juist bij platbodems zijn die prachtig lang en goed zichtbaar. De LE16 heeft een wimpel van >3,5 meter.

Call-to-action kleurcodes.
Onze weervoorspellers hebben kleurcodes bedacht als hulpmiddel en call-to-action. Alsof wij niet zouden kunnen begrijpen wat zij zeggen. Maar zo weten wij uit ervaring ervaar je de wind aan boord totaal anders dan op het land. Op het water wordt de wind niet gehinderd door bomen of gebouwen. Bovendien doet het iets met het water en dat beïnvloed het gedrag van het schip en onze beleving.
Enfin, daarom onderstaand een overzicht hoe wij de wind aan boord van de LE16 ervaren.

O ja en nog wat: het aantal knopen plus 5 gedeeld door 5 geeft de windsterkte in Beaufort.

Beaufort Knopen Kilometer Omschrijving
0 0 – 1 0 – 1 Windstil: Blak, er zijn geen golven, de zeilen hangen roerloos, boot beweegt amper. Tijd voor contemplatie, een heerlijk drankje, een goed gesprek en een duik in het water.
1 1 – 5 1 – 3 Zwakke wind: Kleine rimpeling op het water. Rustige bewegingen aan boord en heel voorzichtig spelen met de schoten voor de optimale trim. Top.
2 6 – 11 4 – 6 Flauwe koelte: Een gentleman’s windje. Wimpel staat iets schuin naar beneden, wind is voelbaar, alle zeilen kunnen bij, weinig helling, boot maakt snelheid. Ideaal windje om alles uit te proberen.
3 12 – 19 7 – 10 Matige wind: Boot loopt fantastisch. Wimpel staat in een hoek van circa 45gr. Mooie voorzichtige hekgolf. Kleine golven met lichte schuim.
4 20 – 28 11 – 16 Matige wind: Wimpel staat vrijwel horizontaal. Boot ligt op een oor. Alle handen zijn aan dek nodig. De krachten op het schip, de zeilen en schoten nemen hand over hand toe. Langere golven met lichte schuim. Met een aan de windse koers begint het op het voordek wat te spetteren.
5 29 – 38 17 – 21 Vrij krachtige, frisse bries: Wimpel staat strak horizontaal. Matige langere golven, veel schuimkoppen. Het eerste rif zit er in. Buiswater over voordek. Het is spannend.
6 39 – 49 22 – 27 Krachtige, stijve bries: Grotere golven met witte kammen, stuifwater. Dubbel rif en met een flinke knik in de schoot om het comfortabel te houden stuiven we over het water.
6 39 – 49 22 – 27 Krachtige, stijve bries: Grotere golven met witte kammen, stuifwater. We varen met dubbel rif ruimere en langere rakken om comfortabel te kunnen varen en gaan zo min mogelijk overstag.
7 50 – 61 28 – 33 Harde wind: We varen vanuit de haven het IJsselmeer niet meer op. Matig grote golven, kammen beginnen te breken, wit schuim begint te strepen in de richting van de wind. Op het voordek kun je amper staan.
8 62 – 74 34 – 40 Stormachtig: Grote golven, kammen breken. Het IJsselmeer is nu echt ruig water. Het is benedendeks gezellig en de grote verhalen zijn er niet minder om.
9 75 – 88 41 – 47 Storm: Hoge golven, golven rollen en kammen breken, veel stuifwater. Komt in de zomer eigenlijk niet voor
10 89 – 102 48 – 55 Zware storm: Zeer hoge golven, hele oppervlak is wit van stuifwater.
11 103 – 117 56 – 63 Zeer zware storm, orkaanachtig: Buitengewoon hoge golven, zee bedekt met witte schuimstrepen. Dit is zoals het in de encyclopedie wordt omschreven. Geen idee hoe het IJsselmeer er dan vanaf de LE16 uitziet. Schijnt afgelopen donderdag 18 januari 2018 op het Markermeer zo hard gewaaid te hebben.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Google+
https://le16.nl/wind-vriend-of-vijand-hoe-weet-ik-dat
LinkedIn